16.1.10

5:1 Examensarbete 2009-2010


















Sammanfattning


Målet med arbetet är att ta fram ett planförslag för en ny stationsnära stadsdel som vidareutvecklar det kollektivtrafiknära läget. Förslaget bygger på en nätstruktur med gena stråk och fysiska rumsbildningar som skapar målpunkter, grönstruktur och utblickar i landskapet.

Jag baserar mitt planförslag på en diskussion om skala, utformning och synintryck. Min slutsats är att den fysiska grundutformningen och byggnadernas arkitektur hör ihop, nyckeln anser jag är var
iation, mänsklig skala och mängden synintryck som miljön erbjuder.

I arbetet har jag fokuserat på skala och utformning, två nybyggnadsprojekt har analyserats, stadsdelen Örestad i Köpenhamn och Bo01-området, Västra Hamnen, Malmö. Även skala och stadsplanemönster i Landskrona har studerats. Stadsplaneutsnitt i samma skala med rutnätsstad, storgårdskvarter, trädgårdsstad
, storskaliga kvarter och hus i park har jämförts. Studierna har gjorts för att fastställa skala och kvartersutformning i mitt planförslag. Trafikleder och målpunkter som offentliga byggnader och rekreations-/idrottsområden har synliggjorts för att möjliggöra en koppling mellan planområdet och resten av staden och ansluta det till målpunktstäta områden. Planområdet har inventerats och landskapet analyserats. Kvaliteter i området har uppmärksammats för att tillvaratas i förslaget.

Planförslaget presenteras med en övergripande plan, markanvändningskarta och etappindelningar. Karaktärer, volymstudier och sektioner har gjorts för att illustrera intentionerna med förslaget. Fördelar, nackdelar, möjligheter och risker med en utbyggnad utvärderas i en SWOT-analys.